fejl
nyitó oldaleseményekelőadókkiadványokmédiakapcsolatfacebookmagyarenglishdeutsch

2020-22 l 2013 l 2012


   

A CIMBALIBAND és a CZEREMSZYNA (PL) együttesek közös vinyl lemeze
a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával, a Felczak-lemezek sorozatban.
Hivatalos egjelenés 2022. március 15.

A Felczak-lemezek a legegyetemesebb nyelven, a zenében mutatják be, hogy a lengyel és magyar nép barátsága a történelmi múltban gyökerező érzelmekből, gondolkodásmód-ból, közös értékrendből táplálkozik. Ez biztosítja, hogy az egész Európának is példaadó barátság a jövőben is éljen, és új tartalmakkal gazdagodjék.

  wfal


A Waclaw Felczak Alapítvány névadójáról:

felczak

Wacław Felczak (1916–1993), a Poznańi Egyetem történelem szakos hallgatója, az
1938/39-es tanévben ösztöndíjasként az Eötvös Collegium diákja volt. 1940 máju-sában a földalatti lengyel hadsereg kato-nájaként tért vissza Budapestre. 1942-től mint a Honi Hadsereg budapesti futárbá-zisának parancsnokhelyettese a londoni lengyel kormány és annak varsói honi kép-viselete közötti kapcsolattartást biztosítot-ta. Katonai esküjéhez 1945 után is hű maradt: folytatta az ellenállást. 1949-ben letartóztatták és életfogytiglani börtön-büntetésre ítélték, kiszabadulását részben az 1956-os magyar forradalomnak köszön-hette. 1958-tól a krakkói Jagelló Egyetem Történeti Intézetének tanáraként több magyar témájú könyvet is írt (például: Magyarország története). Szakmai felké-szültségével, erkölcsi tartásával a diákság példaképévé vált.

Ő a névadója a Wacław Felczak Alapítványnak, melynek célja és feladata a magyar-lengyel barátság hagyományának nemzedékek közötti átörökítése, illetve a magyar és a lengyel nemzet közötti együttműködés társadalmi alapjainak szélesítése.

A Felczak-lemezek sorozat lengyel-magyar együttműködéssel, illetve tartalommal létrehozott albumokat ad közre hat műfajban (komolyzene – népzene; jazz – kortárs;
világzene – könnyűzene). A lemezek a legegyetemesebb nyelven, zenében mutatják be, hogy a két nép barátsága a legelemibb ösztönökből, gondolkodásmódból, közös értékrendszerből táplálkozik évszázadok óta. Ez biztosítja, hogy a következő száza-dokban is így legyen.

 
C_Cz_lemez
 
wfa
 
pet
emmi
 

 
dcs   aba

 
feszt   ifj

 
0814   sc

 
31   sc

 
danny   sc

 
makam  

SC

VÉSŐ ÚTI STRANDFÜRDŐ

JÚLIUS 17. 21:00


 
balkan  

art

 

SZOLNOKI

MŰVÉSZTELEP

JÚLIUS 02. 22:30

 


 
moki  

art

 

SZOLNOKI

MŰVÉSZTELEP

JÚLIUS 03. 20:30


 

gypo

Ami nem lehetett augusztusban, azt bepótoljuk októberben! A népszerű szegedi csapat szolnoki rajongótáborának épülésére. Persze TÁVOLSÁGTARTÁS, MASZK, KÉZFERTŐTLENÍTÉS!
Az ajtók 19:30-kor nyílnak, előzenekar a fiatal szolnoki (egykor 1LIFE) IDEA együttes. Sajnos szigorúan csak 22:45-ig, de így is közel három óra ZENE!

Bővebben a Facebookon: https://www.facebook.com/events/687465248865711

 

varot

bowling

2020. OKTÓBER 24.


 

emet   emmi